tiistai 2. syyskuuta 2014

Vehnätön ruokavalio meidän arjessa

Toistaiseksi lapsi on  vain kotona vehnätön, päiväkotia varten emme ole vielä vieneet todistusta ja näin ollen saa siellä vehnää ja selvästi reagoi esim. pastapäivinä. Huomenna meillä on 24h ph-rekisteröinti ja sen jälkeen varmaan voidaan aloittaa kokonaan vehnätön elämä. Tätä ennen oikein tarjotaan vähän vehnää jotta refluksi varmasti näkyy rekisteröinnissä.

Alkuun ajattelin että vehnättömyys tulee olemaan mahdottoman vaikeaa. On se toki haastavampaa maidottomuuten verrattuna, mutta ei missään nimessä mahdoton.

Vehnätönhän ei ole siis yhtä kuin gluteeniton. Vehnäallergiselle eivät käy kaikki gluteenittomat tuotteet sillä osa niistä sisältää vehnää josta gluteiini on poistettu, näin tuote soveltuu keliaakikolle, mutta vehnäallerginen reagoi tuotteelle silti. Yllättävän monet gluteiinittomat tuotteet sisältävät vehnää, mikä oli itselle yllätys

Meillä on myös se hyvä puoli että lapsi tuntuu kestävän pieniä määriä vehnää. Eli oireettomasti pystyy syömään esim ruisleipää, jossa on pieni määrä vehnää.

Loppupeleissä vehnättömyys ei ole meidän syömisiä hirveästi muuttanut, toki tietyt jutut on jääneet pois koska lopputulos vehnättömänä ei vaan ole hyvä, esim. pannari. Lisäksi kaupungilla syöminen (mitä muutenkin harrastetaan vähän) muuttui lähes mahdottomaksi.

Leipähyllyllä valinnanvaraa ei ole kovin paljon. Ruislimput tms, ovat useimmiten vehnättömiä. Me tykätään Uotilan ruislimpusta, se maistuu hyvin myös lapselle. Kauraleivistä vaasalta löytyy 100% kaurapalat joista itse pidän, mutta ne eivät muulle perheelle maistu. Meillä on se onni että olen todennut lapsen pystyvän syömään oireetta esim. taikaruisleipää, joka sisältää pienen määrän vehnää. Lapsikin tykkää välillä syödä "paahtoleipää". Itse olen pariin otteeseen leiponut itse sämpylöitä tai peltileipää ja ne on maistuneet hyvin. Jaksamista usein leipomiseen vain ei ole. Nyt kuitenkin tsemppasin ja leivoin tuplasatsin sämpylöitä ja niitä riitti pakastimeenkin asti!

Pasta korvattiin saman tien maissipastaan. Vaihtoehtojakin löytyy, mutta koska vältämme myös riisiä ja soijaa eivät semperin pastatuotteet sovi. Maissipasta ei kastikkeen kanssa mielestäni poikkea maultaan paljoakaan tavallisesta, hintavampaa se toki on.

Vehnäjauhoja jos tarvitsen johonkin, korvaan ne yleensä tattarijauholla. Perunajauholla suurustan kastikkeet. Pinaattiletut, joita tehdään itse usein, maistuvat yhtä hyvältä kikhernejauhosta+tattarista tehtynä kuin vehnästäkin :)

Herkuttelu onkin vähän haastavampaa, onneksi lapsi harvemmin sitä harrastaa. Mutta toistaiseksi ei ole korvattu "kahvipöytä herkkuja" millään, vaan lapsella on omat eväät. Herkkujen asemesta lapsi saa esim. kuivattuja aprikooseja. Kotona valmistuva herkku on myös omena-kaurapaistos /omenahyve, millä nimellä se kukin tuntee, ja siihen päälle oatlyn kauravaniljakastike. Nam!

Vaikka en enää imetäkkään niin pidän itsekkin vehnän minimissään. Alkuraskauden aikana huomasin nimittäin että se pahensi raskauspahoinvointia ja voin todella hyvin kun olin kokonaan syömättä vehnää. Nytkin kunnon vehnä-ähkyllä saan itselleni pahanolon, mutta pieniä määriä sitä sopii kyllä nauttia. Koska olen tottunut syömään nyt hiukan eritavalla ei vehnä palaa enää omaankaan ruokavalioon.

2 kommenttia:

  1. Sori nyt jo etukäteen kun kommentoin vanhaa bloggausta, eksyin tähän vehnättömyydestä googlaillessani. Mutta! Itse pitkän linjan vehnä- ja maitoallergikkona olen ehdottoman eri mieltä vätteestäsi, että pannari ilman vehnää ei ole hyvää! Minä teen pannarini sekä vehnättömänä että maidottomana, korvaan vain tavallisen pannariohjeen vehnäjauhot ihan Semperin luontaisesti gluteenittomalla jauhoseoksella (siinä ei ole vehnätärkkelystä, kuten siinä toisessa, joka on gluteeniton, muttei luontaisesti), maidon sijasta laitan milloin kaurajuomaa, milloin soijamaitoa, ja rasvana käytän kylmäpuristettua kookosöljyä - ja voin kuule väittää, etten eläissäni ole syönyt niin hyvää pannaria! :D
    ps. En tosiaan suosittele tattari-, ohra-, kaura- ym. jauhoilla kikkailua, ellei tieten tahtoen halua hommasta haastavampaa kuin se onkaan. Noita vehnättömiä jauhosekoituksia kun on olemassa nykyisin aivan kohtuullinen valikoima, siellä on tuotesuunnittelijat miettineet jo hyvät sekoitussuhteet toimiviin korvaaviin jauhoihin. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo varmasti pannarista olisi saanut hyvää juuri esim valmisseosta ja soijamaitoa käyttäen, mutta koska meillä ei käynyt riisi, niin valmisjauhoseokset oli pois laskuista. ja soija siis myös pois :)

      Poista