perjantai 12. syyskuuta 2014

Synnytystoivelista

Viimeksi en kirjoittanut synnytystoivelistaa. Toiveeni olivat kyllä itsellä ja miehelllä selvillä ja kerroin niistä kätilölle. Tällä kerralla ajattelin tehdä pienen listan, siltä varalta että synnytys on jo siinä vaiheessa että ei tee mieli kamalasti keskutella.

Tässä raskauden puolivälin tietämillä ovat ajatukset alkaneet pyöriä tulevassa synnytyksessä, mutta myös esikoisen syntymässä. Ja se on saanut paljon ajatuksia heräämään sen pohjalta.

Esikoisen syntymä meni siiis pääpiirteittäin hyvin, olen tyytyväinen että pärjäsin ilman puudutuksia ja sain kokeilla ponnistaa pystyssä, silloin se vain ei tuntunut hyvältä. Jonkin verran harmittaa että synnytys piti käynnistää, mutta se ei taas ole asia johon voi itse vaikuttaa. Sitten on muutamia kohtia jotka jäivät häiritsemään ja oikeastaan niiden pohjalta olen listaani päässä pyöritellyt.

Kipulääkkeettömyys ja liikkumisen mahdollisuus ovat siis päätavoitteeni, niitä en aio paperille edes kirjoittaa, ne toteutuivat hyvin viime kerrallakin ja nämä pystyn kyllä ilmaisemaan missä vaiheessa tahansa (tai mies pystyy).

Ei stan-reiksteröintiä, ktg riittää. Sydänäänten seuranta mielellään vatsan päältä.
Esikoisen synnytyksessä käytettiin Stan-laitetta sydänäänten seuraamiseen. Se antoi siirtymävaiheessa turhia hälytyksiä sikiön voinnista vaikka itse ktg kätilön tulkitsemana normaalia. Tämä johti  siihen että minun täytyi alkaa ponnistaa ennen ponnistusvaiheen varsinasita alkua ja ponnistamisen tarvetta ja teki siten ponnistamisesta äärimmäisen vaikeaa. Lisäksi Stanin käyttöä on ihan kansainvälisesti arvioitu ja ei ole pystytty osoittamaan että se olisi turvallisempi kuin pelkkä ktg käyrä ja kätilön tulkinta käyrästä. (lisää stanistä ja kritiikistä sen käyttöön täältä)

käyrällä lapsivedenmenopäivänä

Vauva ei tarvitse pesua, vaatetta tai kapaloa
Esikoisen kanssa synnytyssalissa koettu ihokontakti jäi todella lyhyeksi kun istukka piti saada irtoamaan ja sitä sitten runnottiin kunnolla. Vauva lähti pesuille ja palasi sellaisessa paketissa että huhhuh. Toivoiskin nyt että vauvaa ei pestäisi vaan kävisi nopeasti mittauksilla ja palaisi sitten takaisin suoraan ihokontaktiin.

Polikliininen synnytys tai mahdollisimman pikainen kotiutuminen
En haluaisi olla pitkään poissa esikoisen luota vaan haluaisin että voisimme yhdessä kotona totutella oloon nelihenkisenä perheenä. Sairaalassa en saa myöskään nukuttua/levättyä vaan kotona se onnistuu helpommin.

Siinäpä taitaa olla pääpiirteissään omat toiveeni. Eli käytännössä toivon samoja asioita kuin edelliselläkin kerralla. Lisäksi toivoisin että pääsisin kokemaan miltä ponnistaminen tuntuu kun oma keho on siinä mukana. Ponnistamisen tarve kuvataan useimmiten niin mahtavaksi ja kyllä harmittaa jo ei sitä saa kokea tälläkään kertaa. Lisäksi olisi hieno päästä taas veteen, Se vauhditti synnytystä viimeksi hyvin ja oikeastaan vastaan altaassa polskiminen sai aikaan kunnon supistuksia.

Jorvin ammeessa pulikoimassa

(kuvat siis esikoisen synnytyksestä)

2 kommenttia:

  1. Herättipä ajatuksia tämä teksti. Mä sain kuopuksen ihokontaktiin tosi pitkäksi aikaa, mitä ei tapahtunut esikoisen kanssa. Stan ei ollut käytössä viime synnytyksessä mutta esikoisella kyllä. En tiedä olisinko moista toivonut, jos olisin hoksanut asiaa ajatella. Jotenkin tää viimeisin synnytys kyllä oli monella tapaa lempeämpi ja siitä jäi hyvä mieli kaikin puolin kuin esikoiselta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mullakin jä kyllä ihan hyvä mieli esikoisenkin synnytyksestä ei siinä mitään. ja mitään ehdottomia mun toiveet ei ole, eli jos on hyvät perustelut miksi joku ei onnistu niin sitten kyllä. Mutta en kyllä siihen suostu että jotain tehdään vaan siksi kun se on rutiini.

      Poista