(julkaistu aiemmin tuleva äiti -blogin puolella)
Minähän aloitin maidottoman ruokavalion lääkärin suosituksesta kun lapsi oli 1kk ikäinen, koska lääkäri epäili että maitoallergia olisi
tytön refluksioireiden taustalla. Olin 2 viikkoa dietillä ja sitten söin
yhtenä päivänä normaalisti maitotuotteita. Oireet palasi samantien, kun
siinä kahden viikon aikana ne oli helpottaneet. Jatkoin siis maidotonta
diettiä. Aika ajoin on tullut kokeiltua maitotuotteita ja jossain vaiheessa lapsi on itsekkin maistanut pieniä murusia juustoa mutta kun ikää on tullut lisää niin tuntuu että oireet tulevat herkemmin. Tällä hetkellä maitoallergia on diagnosoitu neuvolääkärin toimesta ja siihen riitti ihan kotialtistus. Puolen vuoden välein kokeillaan sopiiko maito. Itsekkin olen siis maidoton niin kauan kun vielä imetän. Tämän hetken imetysmäärillä tosin voin satunnaisesti esim ulkona syödä jotain pientä jossa maitoa on.
Alkuun
ajattelin että hirveä homma, mutta aika helposti se loppupeleissä on
käynyt kun tähän on tottunut. Alkuun lueskelin hyvin netistä vinkkejä
tuoteselosteiden syynäämiseen. Harva tietääkään missä kaikessa on maidon
aineosia (esim. jotkin irtokarkit). Aluksi joutui myös todella tarkasti
miettimään mitä ostaa kaupasta, mistä ruokaa tehdä ja ihan oikeasti
lukemaan ne tuoteselosteet. Nyt kun diettiä on takana pitkä aika niin tietää jo
tuotteet mitä voi syödä ja mitä välttää eikä sen kummemmin tarvitse
miettiä...
Ulkonasyömiset sun muut onkin sitten
kinkkisempi juttu. Musta on ihan järkyttävää miten ruoka-alan
ammattilaisille ei ole selvä että maidoton ei tarkoita
laktoositonta.Sitten kun saat jankattua (esim. kahvilassa) sen että joo
ei ole pulla tehty maitoon, niin mutta kyllä siinä voita on (no mistähän
se voi tehdään?) Ymmärrän jos mun 70v vaari ei tiedä eroa maidottoman ja
laktoosittoman välillä mutta kyllä olisi kiva jos
kahviloissa/ravintoloissa se tiedettäisiin niin ei tarvisi pelätä sitten
lapsensa myrkyttämistä. (Juu ja voisihan sitä olla sitten käymässä
missää kahviloissa tms.) Kylässä käydessä on turvallisempi ja emännälle
helpompi ottaa mukaan "omat eväät".
Mitä sitten pitää
vältää? No kaikki mikä sisältää maitoa tai maitotuotteita (jogurtti,
viili, voi, margariini, kerma, rahka, juusto jne.). Lisäksi
tuoteselosteita voi löytyä seuraavia: laktoosi, maitojauhe,
maitoproteiini, hera, herajauhe, heraproteiini, kaseiini, kaseinaatit.
Nämä ovat maidonainesosia ja kuuluvat vältettävien listaan myös. Jostain
luin myös sen että tuoteselosteessa oleva kasvirasva voi sisältää
maidonainesosia, enää löydä lähdettä tälle, enkä muutakaan missä
aiheesta lukisi enemmän. Minä olen ainakin voinut käyttää tuotteita
jossa lukee ainesosissa kasvirasva (eli ilmeisesti maitoproteiinin määrä
on sitten niin pieni).
Mitä sitten voi syödä?
-Kermat
ja maidot voi korvata soija ja kauravalmisteilla. Näin ollen monet
ruuat valmistuu helposti myös maidottomina. Minä käytän muutenkin
ruuanvalmistusrasvana rypsiöljyä, leivonnassa taas hopeisessa kääressä
olevaa Sunnuntai margariinia (maidoton). Ruokakerman sijaan käytetään
joko Oatlyn kaurakermaa tai Keiju Ruoka 15%. Jos tykkää niin myös
kookosmaito on kelpovaihtoehto tietyn tyylisiin ruokiin.
- Soijasta valmistettuja cheesley juuston korvikkeita olen käyttänyt pari kertaa ruuanlaitossa, niillä saa vähän juustoisaa makua.
-Leivänpäällä Keijun tummansininen margariini. Useimmat leivät ovat maidottomia joten niiden kanssa ei tarvitse miettiä.
-
Jogurtin korvikkeena minä syön Yosa kauravalmisteita, niitä löytyy
montaa eri makua.Maustamaton soijajogurtti maistuu hyvältä myslin kanssa.
-
Herkuille voisi omistaa kokonaisen kappaleen. Mun suosikkeja ovat Pirkan
luomutummasuklaa ja minttutäytesuklaa, luulen että näiden maistamisen
jälkeen en enää koskaan palaakkaan syömään maitosuklaata. Fazer muistaa
meitä maidottomia kahvipöydän tarjoilussa aika kivasti, löytyy paljon
maidottomia tuotteita (tsekkaa vaikka nettisivuilta). Keksihyllystä
löytyy myös muutama maidoton vaihtoehto; Kantolan kaurakeksit,
Carneval-keksit ja pirkan gluteenittomat suklaa cookiet.
Maitotuotteita en
ole edes kamalasti kaivannut, suurin himotus kohdistuu varmaan pitsaan.
(ei se juustottamana olisi hyvää). Vaikka maitoa olen juonut paljon niin
ilmankin on pärjännyt :D
Pizzaa saa tehtyä ihan kivasti kaurakermalla päällystettynä. Parhaiten toimii ohut kerros (tai mozzarellamaiset läiskät) Nordic Milkfreedomin (raidallinen purkki) kaurakermaa. Myös soijapohjaiset juustonkorvikkeet toimivat (semmoinen höylättävä paketti on, mitä itse oon käyttänyt), muttei ne näytä tai maistu ihan juustolta kuitenkaan. :)
VastaaPoista- lyrae
Ooh, täytyykin kokeilla tuota kaurakermaa. juustonkorvikkeiseen en ehkä uskalla koskea :D Kiitti vinkistä!
VastaaPoistaSoijapohjainen Cheesly juusto on pizzan päällä ja laatikkoruoissa ihan hyvää. Suosittelen kokeilemaan. Paljaaltaan se nyt ei niin ihmeellistä ole.
VastaaPoista