tiistai 5. marraskuuta 2013

Maidoton ruokavalio

(julkaistu aiemmin tuleva äiti -blogin puolella)

Minähän aloitin maidottoman ruokavalion lääkärin suosituksesta kun lapsi oli 1kk ikäinen, koska lääkäri epäili että maitoallergia olisi tytön refluksioireiden taustalla. Olin 2 viikkoa dietillä ja sitten söin yhtenä päivänä normaalisti maitotuotteita. Oireet palasi samantien, kun siinä kahden viikon aikana ne oli helpottaneet. Jatkoin siis maidotonta diettiä. Aika ajoin on tullut kokeiltua maitotuotteita ja jossain vaiheessa lapsi on itsekkin maistanut pieniä murusia juustoa mutta kun ikää on tullut lisää niin tuntuu että oireet tulevat herkemmin. Tällä hetkellä maitoallergia on diagnosoitu neuvolääkärin toimesta ja siihen riitti ihan kotialtistus. Puolen vuoden välein kokeillaan sopiiko maito. Itsekkin olen siis maidoton niin kauan kun vielä imetän.  Tämän hetken imetysmäärillä tosin voin satunnaisesti esim ulkona syödä jotain pientä jossa maitoa on.

Alkuun ajattelin että hirveä homma, mutta aika helposti se loppupeleissä on käynyt kun tähän on tottunut. Alkuun lueskelin hyvin netistä vinkkejä tuoteselosteiden syynäämiseen. Harva tietääkään missä kaikessa on maidon aineosia (esim. jotkin irtokarkit). Aluksi joutui myös todella tarkasti miettimään mitä ostaa kaupasta, mistä ruokaa tehdä ja ihan oikeasti lukemaan ne tuoteselosteet. Nyt kun diettiä on takana pitkä aika niin tietää jo tuotteet mitä voi syödä ja mitä välttää eikä sen kummemmin tarvitse miettiä...

Ulkonasyömiset sun muut onkin sitten kinkkisempi juttu. Musta on ihan järkyttävää miten ruoka-alan ammattilaisille ei ole selvä että maidoton ei tarkoita laktoositonta.Sitten kun saat jankattua (esim. kahvilassa) sen että joo ei ole pulla tehty maitoon, niin mutta kyllä siinä voita on (no mistähän se voi tehdään?) Ymmärrän jos mun 70v vaari ei tiedä eroa maidottoman ja laktoosittoman välillä mutta kyllä olisi kiva jos kahviloissa/ravintoloissa se tiedettäisiin niin ei tarvisi pelätä sitten lapsensa myrkyttämistä. (Juu ja voisihan sitä olla sitten käymässä missää kahviloissa tms.) Kylässä käydessä on turvallisempi ja emännälle helpompi ottaa mukaan "omat eväät".

Mitä sitten pitää vältää? No kaikki mikä sisältää maitoa tai maitotuotteita (jogurtti, viili, voi, margariini, kerma, rahka, juusto jne.). Lisäksi tuoteselosteita voi löytyä seuraavia: laktoosi, maitojauhe, maitoproteiini, hera, herajauhe, heraproteiini, kaseiini, kaseinaatit. Nämä ovat maidonainesosia ja kuuluvat vältettävien listaan myös. Jostain luin myös sen että tuoteselosteessa oleva kasvirasva voi sisältää maidonainesosia, enää löydä lähdettä tälle, enkä muutakaan missä aiheesta lukisi enemmän. Minä olen ainakin voinut käyttää tuotteita jossa lukee ainesosissa kasvirasva (eli ilmeisesti maitoproteiinin määrä on sitten niin pieni).

Mitä sitten voi syödä?
-Kermat ja maidot voi korvata soija ja kauravalmisteilla. Näin ollen monet ruuat valmistuu helposti myös maidottomina. Minä käytän muutenkin ruuanvalmistusrasvana rypsiöljyä, leivonnassa taas hopeisessa kääressä olevaa Sunnuntai margariinia (maidoton). Ruokakerman sijaan käytetään joko Oatlyn kaurakermaa tai Keiju Ruoka 15%. Jos tykkää niin myös kookosmaito on kelpovaihtoehto tietyn tyylisiin ruokiin.
- Soijasta valmistettuja cheesley juuston korvikkeita olen käyttänyt pari kertaa ruuanlaitossa, niillä saa vähän juustoisaa makua.
-Leivänpäällä Keijun tummansininen margariini. Useimmat leivät ovat maidottomia joten niiden kanssa ei tarvitse miettiä.
- Jogurtin korvikkeena minä syön Yosa kauravalmisteita, niitä löytyy montaa eri makua.Maustamaton soijajogurtti maistuu hyvältä myslin kanssa.
- Herkuille voisi omistaa kokonaisen kappaleen. Mun suosikkeja ovat Pirkan luomutummasuklaa ja minttutäytesuklaa, luulen että näiden maistamisen jälkeen en enää koskaan palaakkaan syömään maitosuklaata. Fazer muistaa meitä maidottomia kahvipöydän tarjoilussa aika kivasti, löytyy paljon maidottomia tuotteita (tsekkaa vaikka nettisivuilta). Keksihyllystä löytyy myös muutama maidoton vaihtoehto; Kantolan kaurakeksit, Carneval-keksit ja pirkan gluteenittomat suklaa cookiet.

Maitotuotteita en ole edes kamalasti kaivannut, suurin himotus kohdistuu varmaan pitsaan. (ei se juustottamana olisi hyvää). Vaikka maitoa olen juonut paljon niin ilmankin on pärjännyt :D

3 kommenttia:

 1. Pizzaa saa tehtyä ihan kivasti kaurakermalla päällystettynä. Parhaiten toimii ohut kerros (tai mozzarellamaiset läiskät) Nordic Milkfreedomin (raidallinen purkki) kaurakermaa. Myös soijapohjaiset juustonkorvikkeet toimivat (semmoinen höylättävä paketti on, mitä itse oon käyttänyt), muttei ne näytä tai maistu ihan juustolta kuitenkaan. :)

  - lyrae

  VastaaPoista
 2. Ooh, täytyykin kokeilla tuota kaurakermaa. juustonkorvikkeiseen en ehkä uskalla koskea :D Kiitti vinkistä!

  VastaaPoista
 3. Soijapohjainen Cheesly juusto on pizzan päällä ja laatikkoruoissa ihan hyvää. Suosittelen kokeilemaan. Paljaaltaan se nyt ei niin ihmeellistä ole.

  VastaaPoista