keskiviikko 13. toukokuuta 2015

Tens synnytyksessä - kokemuksia

Jos vihdoin saisi aikaiseksi tästäkin kertoa. Esikoisen aikaan synnytys selvittiin luonnollisilla keinoilla. liikkumisella ja äänenkäytöllä. Aqua-rakkulat oli äärettömän tehokas keino kipuun, mutta myös äärettömän kivulias laittaa. Ilokaasua ehdin muutaman kerran hönkäistä ennen ponnistusta.

Nyt toiveissa oli selviytyä suurinpiirtein samoin tavoin. Näiden lisäksi olin päättänyt kokeilla Tens-laitetta. Tens eli transcutaneous electric nerve stimulation. Nimensä veroisesti laite antaa pientä sähköimpulssia lätkään (synnytyksessä 4, kiinnitettynä selkään). Tämän hermoärsytyksen tarkoitus on viedä kiputuntemusta pois supistukselta. Lisää informaatiota löydät esim. täältä (aktiivinen synnytys ry:n sivu) Tens-laitetta käytetään myös muihin kiputiloihin ympäri vartaloa, eli ihan huuhaa hommaa se ei ole.


Parhaan tehon laitteesta saa (ilmeisesti) kun se kiinnitetään jo alkuvaiheessa. Oma synnytyshän oli lyhyt, joten minulla käyttöaika jäi muutenkin lyhyeksi. Otinkin laitteen käyttöön lähes samantien kun supistukset alkoivat, koska ne alkoivat heti todella voimakkaina. Laitetta käytettiin niin että siitä koko ajan tulee pientä sähkövirtaa ja supistuksen aikaan toista nappia painamalla saatin parempi teho. Lisäksi tehoja voi supistusten voimistuessa nostaa koko ajan.

Kun laitetta käytetään tunnetta on vaikea kuvailla, sähöimpulssit tuntuvat vähän sellaiselta kutittavalta, tunnetta on hyvin vaikea kuvailla. No oliko tens:stä apua? No kai siitä oli, luulen että paras hyöty oli puolen tunnin automatkalla, kun liikkua ei oikein voinut. Juuri ennen ponnistusvaihetta taas en tiennyt oliko laitteesta apua vai tekikö se olosta vain kurjemman, kun mikään ei vaan ollut hyvin ja jokainen asentokin tuntui niin huonolta.  Tehoja nostin supistuksien voimistuessa, mutta en tainnut päästä 4 pidemmälle, niitä olisi kyllä riittänyt vaikka kuinka pitkälle.

Kuitenkin omalla parin tunnin käyttökokemuksellani sanoisin että laitteesta on apua ainakin alkuvaiheessa synnytystä ja pitkissä synnytyksissä se varmaan siirtää lääkkeellisen kivunlievityksen ottamista myöhempään vaiheeseen. Laitettahan voi käyttää myös jälkisupistuksiin ja niihin voisin sen kuvitellakin olevan tosi hyvä, itse en kokeillut.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti