torstai 24. heinäkuuta 2014

refluksista ja unettomista öistä

Lapsen maitoallergiasta olen kirjoittanutkin aiemmin. Hän aloitti n. 2-3 viikon iässä huutamaan iltaisin 3h putkeen ilman että mikään tehosi itkuun, jossain vaiheessa itkuja alkoi tulla myös päivisin ja välillä kuulin kun lapsi nieleskeli oksennusta. Ei kuitenkaan oksennellut, ei edes pualutellut. Käytiin lääkärissä ja saatiin suositus kokeilla maidotonta diettiä. Se vei oireet pois ja meillä oli tyytyväinen lapsi. Sen jälkeen on maito ollut pois sekä minun että lapsen käytöstä, altistettu on viimeksi vuoden alussa, vahingossa. Lapsi sai rintamaidon kautta maitoproteiinia ja oireet oli kovat. (Itse söin siis vahingossa ruokaa joka sisälsi maitoa).

2 vuotiaana alkoi lisääntyvissä määrin tulla öisiä huutokohtauksia, nieleskelyä, yskimistä ja sekä happaman hajuista hengitystä. Sitten lapsi lopetti syömisen. 1.5kk ajan ruokaa meni alas minimaalisia määriä. Päivä oli hyvä jos alas meni pari haukkausta leivästä, pari lusikkaa puuroa sekä ehkä pakastemansikoita muutama. Öisin herättiin 2-15 kertaa, joista ainakin yksi kerta oli tuskallista huutoa.

Neuvolalääkäristä saatiin kokeiluun refluksilääke, losec mups 10mg jota ruvettiin antamaan kerran päivässä. Parin viikon kuluessa lapsi alkoi syödä ja siihen alkoi upota enemmän ruokaa kuin koskaan. Yöt alkoi parantua. Heräilyä kyllä oli, mutta tuskaiset huudot jäi muistaakseni aika nopeasti pois. Losecia syötiinkin lähes koko kevät koska tauottaminen ei ole onnistunut. Käytiin myös yksityisellä allergialääkärillä, samalla jolla vierailimme silloin vauvanakin. Nyt olisi sitten selvittelyt meneillään onko meillä paljonkin ruoka-aineita jotka aiheuttaa refluksia vai johtuuko jostain muusta.

Ruokapäiväkirjan, välttämisen ja altistuksen kautta olen tällä hetkellä siinä uskossa että oireita aiheuttaa ainakin soija (josta meillä onkin maidon ohella nyt lääkärintod. välttämisestä), vehnä ainakin jossain määrin, ehkä riisi. Tai sitten kaikki on vaan sattuman kauppaa ja mikään näistä ei aheuta oireita. Mutta itse uskon allergiseen refluksiin, koska meillä jo yksi "varma" aiheuttaja sille on. kesä ollaan oltu ilman lääkitystä, luulen että se onnistui kun oltiin totaali soijattomia ja vehnättömiä pari viikkoa (ja lapsi voi sen ajan tosi hyvin!) sen jälkeen vehnää on käytetty aluksi tosi vähän ja koko ajan lisääntyvissä määrin ja oireetkin on pikkuhiljaa lisäntyneet niin että viikko sitten aloitettiin lääkitys uudestaan. Mitään selkeyttä oireissa ei silti ole, siksi olen itsekkin ihan hukassa tänä asian suhteen.

Sitten kun näin jälkikäteen on miettinyt niin uskon että jo vauvasta asti on lapsi kyllä oireillut, ei vaan olla osattu sitä yhdistää. Kaarioksennuksia on ajoittain tullut paljon. Nukkumaan menessä monesti oksentanut. Kokonaisia öitä meillä ei ole nukuttu ikinä, muutamia yksittäisiä öitä lukuunottamatta. Öisiä huutokohtauksia on ollut kausittain. Lisäksi rintamaito on maistunut hyvin ja lapsi kasvanut "ylipainoisena", voisiko sen syynä olla se että maito on aina hetkellisesti helpottanut oloa, erityisesti öisin ja siksi sitä on haluttu syödä niin tiuhaan?


5 kommenttia:

 1. Onpa aikamoista. Toivottavasti saatte selkeyden tilanteeseen. Vaikeapa noista on tietää mutta onneksi olette saaneet nähdä tilanteen muuttumisenkin ruoka-aineiden pois jättämisellä. Antaa toivoa paremmasta, kuvittelisin.

  VastaaPoista
 2. Joo ja sopii toivoa että nämä alkaisi tässä jo ajan kanssa kohta helpottaa, Harvoin noi lasten allergiat ja refluksi kuitenkaan jatkuvat kovin vanhoiksi :)

  VastaaPoista
 3. Vastavierailulla ja lukijaksi liittymässä, meilläkin esikoisella refluksi ja tarinasi kuulostaa tutulle...

  VastaaPoista
 4. Kuulostaa rankalta,sekä lapselle että vanhemmille. Onneksi tilanne taitaa nyt olla jo vähän parempi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No on se ehkä parempi kuin tässä kirjoituksessa, mutta aika paha tilanne meillä on nytkin, taas...

   Poista