keskiviikko 5. marraskuuta 2014

Painonnousu raskausaikana

Tämä on asia joka aina puhuttaa. Mikä on liikaa mikä liian vähän? Lähteistä riippuen normaaliksi painonnousuksi kerrotaan (5)8-12(15)kg. Tämä on siis keskiarvo, normaalipainoisella ihmisellä. Oikeasti lukema voi olla mitä vain miinus merkkisistä lukemista useamman kymmenen kilon painonnousuun. Se onko painonnousu "sopiva", tulisi mielestäni arvioida lähtöpainon ja terveystottumusten sekä liikkumisen mukaan.

Ihmisten kropat keräävät kiloja aivan eri lailla. Parinkymmenen (tai enemmänkin) kilon painonousu normaalipainoisella (ja erityisesti alipainoisella) on tavallista. Jos raskaana oleva syö pääsääntöisesti terveellisesti ja monipuolisesti ja liikkuu (sen minkä pystyy) ei ole syytä huoleen vaikka painoa kertyisi reippaamminkin. 

Ylipainoisilla maltillisempaa painonnousua taas pidetään hyvänä. Jopa ihannoidaan tilannetta jossa paino ei nouse ollenkaan. Jo reilusti ylipainoisilla tämä voikin olla hyvä jos tilanteeseen päädytään ruokatottumuksia parantamalla, ei diettaamalla. Tulisi kuitenkin ottaa huomioon myös se, että myöhemmin, imetyksen aikana, elimistö sulattaa raskauskiloja (huom. ei kaikilla, valitettavasti). Jos raskausaikana kerättyjä kiloja ei ole, elimistö käyttää muita rasvavarastoja . Ongelma tässä on se että vuosien saatossa kertyneisiin kiloihin on varastoitunut raskasmetalleja, jotka imettäessä erittyvät äidinmaitoon. Raskauskilot kun tulevat lyhyessä ajassa, ei niihin ehdi haitallisia aineita kertyä, sen takia on parempi että elimistöllä on raskaudenaikaista rasvavarastoa kerättynä imetystä varten. Tämän puolesta olisi hyvä että kiloja tulisi edes jonkin verran. Tutkimustieto taitaa kuitenkin olla aika ristiriitaista tämän asian suhteen. Lähinnä siis sen kuinka paljon todellisuudessa raskasmetalleja erittyy / niiden merkitys vastasyntyneelle.

Itse olin ensimmäisen raskauden alkaessa normaalipainoinen. Painoindeksi oli n. 21.5. Painoa kertyi raskausaikan yhteensä 17 kiloja. 6kk synnytyksestä painoa oli tippunut 20kiloa (eli jo yli lähtöpainon) ja sen jälkeen lähti vielä muutama kilo. 

Tämän raskauden alkaessa olin alapainon raijoilla, painoindeksin ollessa 19. Painoa on tullut nyt viikolle 27 mennessä 10 kiloa ja olen orientoitunut että painoa tulisi enemmän kuin viimeksi. Saa nähdä kuinka käy. Koska tiedän että paino myös lähtee, en stressaa turhista kiloista. Syömisestä toki yritän pitää huolta, ateriavälit pysyvät hyvinä, koska vointi menee huonoksi jos ateriaväli kasvaa, Kasviksia olen syönyt aina paljon. En kuitenkaan kiellä itseltäni mielitekoja, eli myös herkkuja tulee syötyä useamman kerran viikossa. Työ on onneksi aktiivista sillä työpäivän jälkeen en jaksa minnekkään lenkille lähteä.

Masu 27+3

Itse pidin vartalostani ennen synnytyksiä. Kurvia oli riittävästi. Imetyksen aikainen laihtuminen oli shokki, mutta sopeuduin kyllä uutseen kroppaan. Raskauden aikan on ollut ihanaa kun esim. takapuoli on tullut takaisin! Mies vitsaileekin että kaikki 10 kiloa on varaan siellä pyllyssä. Mutta taitaa tuossa masun kohdallakin muutama olla :D

2 kommenttia:

 1. Itselläni tuli raskauden aikana melkein 30kg painoa. En jaksanut huolehtia syömisistä, mutta kävelin joka päivä pari tunnin lenkkiä plus paikasta toiseen kävelyt, Olo oli hyvä eikä ollut raskausdiabetestä tai muuta. Synnytyksen jälkeen paino lähti itsestään tippumaan ja lapsen ollessa 6kk painoin vähemmän kuin ennen raskautta.

  Olen kuullut monilla neuvolasta tulleen kommenttia liiasta painonnoususta, itselleni siitä ei koskaan huomautettu. Olen tästä tyytyväinen, olen herkkä stressaamaan eikä minulla nyt kertaakaan käynyt mielessä huolehtia painonnoususta.. Ja se tosiaan sitten lähtikin pois. Ja lapsi oli terve <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinpä. Toisilla se kroppaa vaan kerää enemmän :)

   Poista